Ποια είναι η κατάσταση της νομιμοποίησης και αποποινικοποίησης των ψυχεδελικών σε όλο τον κόσμο;

legal-psychedelics-in-the-world

Τα ψυχεδελικά βλέπουν αυξανόμενη νομιμοποίηση και αποποινικοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι χρήσεις θεραπείας επεκτείνονται.

Η έρευνα συνεχίζει να εξελίσσεται σχετικά με τα πιθανά ψυχικά και σωματικά οφέλη των ψυχεδελικών που χρησιμοποιούνται σε θεραπευτικό πλαίσιο. Ωστόσο, οι ψυχεδελικές ουσίες παραμένουν παράνομες σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, με αξιοσημείωτες εξαιρέσεις.

Από το 2024, ορισμένα ψυχεδελικά έχουν νομιμοποιηθεί ή αποποινικοποιηθεί σε:

  • μέρη της Κεντρικής Αφρικής (Ισημερινή Γουινέα, Καμερούν και Δημοκρατία του Κονγκό)
  • Νότια Αφρική
  • Αυστραλία
  • Μπαχάμες
  • Βραζιλία
  • Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
  • Καναδάς
  • Τσεχία
  • Κόστα Ρίκα
  • Ισραήλ
  • Τζαμάικα
  • Μεξικό
  • Νεπάλ
  • Παναμά
  • Περού
  • Πορτογαλία
  • Σαμόα
  • Ισπανία
  • Ελβετία
  • Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα ψυχεδελικά αυτά περιλαμβάνουν την ψιλοκυβίνη, το MDMA («έκσταση» ή «molly»), το LSD («acid») την αγιαχουάσκα, το πεγιότ και την ιμπογκαΐνη μεταξύ άλλων. Το νομικό τοπίο αυτών των ουσιών αλλάζει παγκοσμίως εν μέσω συνεχών αναδυόμενων ερευνών σχετικά με τα διάφορα οφέλη της θεραπευτικής τους χρήσης. Τα ψυχεδελικά έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν σε καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη και η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Μελετώνται επίσης για την ανακούφιση από καταστάσεις σωματικής υγείας, όπως αυτές που σχετίζονται με τον χρόνιο πόνο.

Τα ψυχεδελικά δεν είναι μόνο πολύ αποτελεσματικά στη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος ενδείξεων για τις οποίες επί του παρόντος δεν υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές, αλλά αποδεικνύονται επίσης, όταν χρησιμοποιούνται υπεύθυνα, πολύ ασφαλή», λέει η Grace Blest-Hopely, νευροεπιστήμονας και ερευνήτρια ψυχεδελικών που συνδέεται με το King's College του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ορισμένες χώρες, διάφορα ψυχεδελικά έχουν λάβει πλήρη νομιμοποίηση. Σε άλλες χώρες, ορισμένα ψυχεδελικά έχουν νομιμοποιηθεί μόνο σε συγκεκριμένα πλαίσια. Και σε άλλες περιοχές, ορισμένα ψυχεδελικά έχουν αποποινικοποιηθεί. Η «αποποινικοποίηση» μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα- γενικά σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να κατέχουν ή να χρησιμοποιούν μια ποσότητα της ουσίας για προσωπική χρήση παρά το γεγονός ότι είναι παράνομη, αν και μερικές φορές επιβάλλονται μικρά πρόστιμα.

«Σημαίνει κυριολεκτικά ότι δεν πρόκειται να διαθέσουν πόρους για τη σύλληψη και τη δίωξη των ανθρώπων», λέει ο Mason Marks, επισκέπτης καθηγητής στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και ανώτερος συνεργάτης και επικεφαλής του προγράμματος της σχολής για το νόμο και τη ρύθμιση των ψυχεδελικών ουσιών.

Ο Marks λέει ότι η ποινικοποίηση των ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένων των ψυχεδελικών, δημιουργεί περισσότερο κακό παρά καλό.«Αυτό που συμβαίνει όταν ποινικοποιείς κάτι είναι ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να το συζητήσουν με τους γιατρούς τους», λέει.«Οι άνθρωποι δεν μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους. Είναι αρκετά εύλογο ότι όταν κάτι ποινικοποιείται, οι άνθρωποι μπορεί να διστάζουν να καλέσουν τις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης».

Ο Blest-Hopely συμφωνεί.«Πιστεύω ότι η νομιμοποίηση όλων των ναρκωτικών», λέει,«επιτρέπει την απομάκρυνση της εγκληματικής δραστηριότητας από την αλυσίδα εφοδιασμού και τη δυνατότητα των ενηλίκων να λαμβάνουν αποφάσεις για το τι βάζουν στο σώμα τους. Αυτό ισχύει επίσης για την επίτευξη προϊόντων που είναι διασφαλισμένα για την ποιότητα».

Αλλά προσθέτει μια σημείωση προσοχής. «Τα ψυχεδελικά είναι εξαιρετικά ισχυρές ουσίες», λέει.«Οποιαδήποτε αλλαγή στη νομοθεσία προς την κατεύθυνση της καλύτερης πρόσβασης, θα την καλωσόριζα ιδιαίτερα. Ωστόσο, πρέπει να συνοδεύεται από εκπαίδευση γύρω από ταψυχεδελικάστο σύνολό τους. Όχι μόνο για τα θετικά, αλλά και για τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και το τεράστιο αντίκτυπο που μπορεί να έχει η χρήση μεγάλων δόσεων της ουσίας, άμεσα αλλα και μακροπρόθεσμα».

Τα επιχειρήματα κατά της νομιμοποίησης και της αποποινικοποίησης περιλαμβάνουν ανησυχίες σχετικά με ενδεχόμενη αύξηση των διαταραχών χρήσης ουσιών. Ωστόσο, τα ψυχεδελικά μελετώνται επί του παρόντος ως πιθανή θεραπεία για τις διαταραχές χρήσης ουσιών και δεν θεωρούνται τα ίδια εθιστικά. Άλλες ανησυχίες περιλαμβάνουν πιθανή αύξηση των επειγόντων περιστατικών που σχετίζονται με ψυχεδελικά, όπως επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών για «κακά ταξίδια». Ωστόσο, οι επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών τείνουν να είναι σπάνιες για το LSD και την ψιλοκυβίνη, αν και πιο συχνές για το MDMA.

Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στην κατάσταση των ψυχεδελικών ουσιών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των συνεχώς μεταβαλλόμενων τοπίων νομιμοποίησης, αποποινικοποίησης και εγκρίσεων των οργανισμών αναθεώρησης φαρμάκων.

Είναι τα ψυχεδελικά νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο;

«Οι ψυχεδελικές ουσίες εξακολουθούν να ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο», λέει η Blest-Hopely, η οποία είναι επίσης η ιδρύτρια της Hystelica, μιας κοινότητας ερευνητών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει ως στόχο τη διερεύνηση των ψυχεδελικών ουσιών και των επιπτώσεών τους στη γυναικεία βιολογία.

«Ψυχεδελικά όπως το LSD και η ψιλοκυβίνη εξακολουθούν να είναι και τα δύο στο Πρόγραμμα 1, που ορίζονται ως “χωρίς θεραπευτικό όφελος” και απαιτούν άδεια από το υπουργείο Εσωτερικών (κυβέρνηση), καθώς και σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια και το κόστος για τη διεξαγωγή έρευνας», λέει. Οι ομάδες προάσπισης πιέζουν για αλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Έχουν υπάρξει κινήσεις εντός των κυβερνητικών ομάδων πίεσης για να επιτραπεί η πρόσβαση στην ψιλοκυβίνη για θεραπευτική ανακούφιση σε καρκινοπαθείς στο τέλος της ζωής τους και σε βετεράνους του στρατού», προσθέτει η Blest-Hopely. «Δυστυχώς, όλες οι συζητήσεις που έχουν γίνει στην [κοινοβουλευτική] αίθουσα και στην κυβέρνηση καταργήθηκαν γρήγορα, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν σχέδια της κυβέρνησης να επανεξετάσει ή να αλλάξει το καθεστώς».

Κεντρική Αφρική: Καμερούν και Δημοκρατία του Κονγκό.

Η ιμπογκαΐνη, η οποία μελετάται για τη διαταραχή της χρήσης οπιοειδών και το PTSD, προέρχεται από το ιερό φυτό iboga, το οποίο προέρχεται από την Κεντρική Αφρική, όπου χρησιμοποιείται από τις κοινότητες των αυτοχθόνων για τελετουργικούς σκοπούς στη Γκαμπόν, την Ισημερινή Γουινέα, το Καμερούν και τη Δημοκρατία του Κονγκό. Σε αυτές τις περιοχές, η ιμπογκαΐνη γενικά δεν διαθέτει νομικό πλαίσιο που να τη ρυθμίζει. Είναι, ωστόσο, νόμιμη στην Γκαμπόν, όπου προστατεύεται.

Νότια Αφρική

Στη Νότια Αφρική, η ιμπογκαΐνη θεωρείται φάρμακο και μπορεί να παρέχεται από επαγγελματίες με άδεια.

Αυστραλία

Το 2023, ο Οργανισμός Θεραπευτικών Προϊόντων της Αυστραλίας (TGA), ο αρμόδιος για τη ρύθμιση των φαρμάκων οργανισμός, αποφάσισε να επιτρέψει σε εξουσιοδοτημένους ψυχιάτρους να συνταγογραφούν ορισμένα ψυχεδελικά φάρμακα για ορισμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας. Η TGA επιτρέπει τη συνταγογράφηση του MDMA για την PTSD και της ψιλοκυβίνης για την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη. Η ιμπογκαΐνη μπορεί επίσης να συνταγογραφηθεί για τη θεραπεία του εθισμού στην Αυστραλία.

«Η απόφαση αναγνωρίζει την τρέχουσα έλλειψη επιλογών για ασθενείς με συγκεκριμένες ψυχικές ασθένειες ανθεκτικές στη θεραπεία», έγραψε η TGA σε δελτίο τύπου.

Μπαχάμες

Η ψιλοκυβίνη είναι νόμιμη για κατοχή και χρήση, αλλά όχι για πώληση, στις Μπαχάμες.

Βρετανικές Παρθένες Νήσοι

Η ψιλοκυβίνη είναι επίσης νόμιμη για κατοχή και χρήση, αλλά όχι για πώληση, στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Περού

Η αγιαχουάσκα είναι επίσης νόμιμη στο Περού, το οποίο το 2008 χαρακτήρισε την ψυχεδελική ουσία ως μέρος της αυτόχθονης κληρονομιάς.

Μεξικό

Στο Μεξικό, τα ψυχεδελικά θεωρούνται γενικά παράνομα. Ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση που έχει καταστήσει τη χώρα hotspot για ψυχεδελικά retreats: Το άρθρο 195 bis του Ομοσπονδιακού Ποινικού Κώδικα ορίζει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά για πνευματική ή τελετουργική χρήση ψιλοκυβίνης ή 5-MeO-DMT. Η τελευταία εκκρίνεται από έναν αδένα στο φρύνο της ερήμου Σονόρα και βρίσκεται επίσης σε ορισμένα φυτά. Η ιμπογκαΐνη δεν ρυθμίζεται στο Μεξικό, καθιστώντας τη χώρα ένα μέρος όπου οι άνθρωποι αναζητούν θεραπεία. Το Peyote είναι νόμιμο στο Μεξικό μόνο για τις τελετές και τις παραδόσεις των ιθαγενών.

Κόστα Ρίκα & Παναμάς

Αν και δεν είναι νόμιμη, η προσωπική χρήση ναρκωτικών δεν διώκεται ποινικά στην Κόστα Ρίκα. Και η ιμπογκαΐνη δεν ρυθμίζεται στον Παναμά.

Ψυχεδελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατατάσσει τα ψυχεδελικά φάρμακα στο Παράρτημα Ι, σύμφωνα με τις τρεις συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών του 1961, 1971 και 1988, που σημαίνει ότι είναι αυστηρά ελεγχόμενα και παράνομα εκτός από «επιστημονικούς ή περιορισμένους ιατρικούς σκοπούς». Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η ομάδα εργασίας του Οργανισμού για το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας εξέδωσαν πρόσφατα σχόλια στο περιοδικό Lancet.

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας επηρεάζουν έναν στους έξι ανθρώπους στην ΕΕ.«Υπάρχει ανάγκη για αποτελεσματικές, ασφαλείς νέες θεραπείες για τις ψυχικές διαταραχές», αναφέρεται στο σχόλιο. «Κατά την τελευταία δεκαετία υπήρξε ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον παγκοσμίως για τα ψυχεδελικά ως πιθανές θεραπείες για διάφορες καταστάσεις ψυχικής υγείας».

Η Τσεχική Δημοκρατία

Παρά την παρανομία των ψυχεδελικών ουσιών σε ολόκληρη την ΕΕ, ορισμένες χώρες στην Ευρώπη έχουν προχωρήσει είτε στη νομιμοποίηση είτε στην αποποινικοποίηση ορισμένων ουσιών. Η Τσεχική Δημοκρατία, για παράδειγμα, αποποινικοποίησε την προσωπική κατοχή μικρών ποσοτήτων ψιλοκυβίνης, MDMA, LSD και πεγιότ.

Ολλανδία

Στην Ολλανδία, οι τρούφες ψιλοκυβίνης είναι νόμιμες, αν και άλλες μορφές της ένωσης δεν είναι. Και η ιμπογκαΐνη δεν ρυθμίζεται στη χώρα. Άλλα ψυχεδελικά παραμένουν παράνομα.

Γερμανία

Στη Γερμανία, η ιμπογκαΐνη δεν ρυθμίζεται, εκτός από τους φαρμακευτικούς κανόνες βάσει του γερμανικού νόμου περί φαρμάκων. Η χώρα διαθέτει αρκετά κέντρα θεραπείας με ιμπογκαΐνη.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία, στις αρχές του 21ου αιώνα, αποποινικοποίησε την προσωπική κατοχή και χρήση όλων των ναρκωτικών.

Ελβετία

Η Ελβετία έχει αποποινικοποιήσει τη χρήση ουσιών γενικά. Το ψυχεδελικό LSD συντέθηκε τυχαία στη χώρα από τον χημικό Άλμπερτ Χόφμαν. Η Ελβετία επιτρέπει πλέον την περιορισμένη χρήση του LSD και ορισμένων άλλων ψυχεδελικών ουσιών σε ιατρικό πλαίσιο. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας πρέπει να χορηγεί άδειες για τη χρήση αυτή. Η υπηρεσία λέει ότι περίπου 70 γιατροί έχουν άδειες.

«Αυτό σημαίνει ότι ένας μικρός αριθμός ασθενών θεραπεύεται με αυτές τις ουσίες κάθε χρόνο, ενώ περιμένουμε μεγαλύτερες μελέτες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα»,λέει η Abigail Calder, ερευνήτρια ψυχεδελικών ουσιών και υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Φρίμπουργκ.

Η Ελβετία έχει εφαρμόσει το πρόγραμμα εξαιρετικής χρήσης κατά διαστήματα από τη δεκαετία του 1980, προσθέτει η Calder, και ο πιο πρόσφατος νόμος ισχύει από το 2014.«Αυτό την καθιστά την πρώτη χώρα στη σύγχρονη εποχή που έχει νόμιμη ψυχεδελική θεραπεία, αν και μόνο κατόπιν επίσημου αιτήματος», λέει. «Αμφιβάλλω αν υπάρχουν σχέδια για τη νομιμοποίηση της ψυχεδελικής θεραπείας ευρύτερα μέχρι να υπάρξουν περισσότερες έρευνες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα».

Ισραήλ

Το Ισραήλ, το 2019, ενέκρινε ένα πρόγραμμα συμπονετικής χρήσης για τη θεραπευτική χρήση του MDMA σε άτομα με PTSD και για αρκετούς άλλους ασθενείς.

Τζαμάικα

Η Τζαμάικα είναι ένα δημοφιλές μέρος για ψυχεδελικό τουρισμό, χάρη στην έλλειψη νόμου που περιβάλλει την ψιλοκυβίνη. Τα μαγικά μανιτάρια δεν ήταν ποτέ παράνομα στη χώρα.

Νεπάλ

Στο Νεπάλ, τα ψυχεδελικά όπως η ψιλοκυβίνη δεν αναφέρονται ρητά στον νόμο της χώρας περί ελέγχου ναρκωτικών 2033. Το UC Berkeley Center for Psychedelic Sciences αναφέρει ότι η ψιλοκυβίνη είναι νόμιμη στη χώρα.

Καναδάς

Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ διευρύνουν σιγά σιγά την πρόσβαση στις ψυχεδελικές ουσίες. Στον Καναδά, οι περισσότερες ψυχεδελικές ουσίες είναι παράνομες με βάση τις ταξινομήσεις τους βάσει του νόμου περί ελεγχόμενων φαρμάκων και ουσιών, με λίγες εξαιρέσεις.

Η ψυχεδελική ένωση 5-MeO-DMT είναι νόμιμη για προσωπική χρήση και κατοχή στον Καναδά. Και παρόλο που η μεσκαλίνη περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ελεγχόμενων ουσιών του Πίνακα ΙΙΙ, το πεγιότ δεν περιλαμβάνεται. Η μεσκαλίνη εξάγεται από το πεγιότ. Το 2022 η Health Canada, το αρμόδιο τμήμα της κυβέρνησης για την πολιτική υγείας, πρόσθεσε μια ειδική τροποποίηση στο Πρόγραμμα Ειδικής Πρόσβασης (SAP). Η τροποποίηση επιτρέπει στους γιατρούς να ζητούν πρόσβαση στην ψιλοκυβίνη, το MDMA, το DMT, το LSD και άλλα ψυχεδελικά.

«Το SAP είναι διαθέσιμο μόνο για ορισμένες σοβαρές ιατρικές καταστάσεις, προορίζεται μόνο για επείγουσα βάση και οι ασθενείς δεν μπορούν να κατέχουν [την ουσία], αλλά πρέπει να τους τη χορηγήσει ο γιατρός ή ο ψυχοθεραπευτής. Δεν προορίζεται για μακροχρόνια πρόσβαση", λέει ο Harrison Jordan, ιδρυτής της Substance Law, μιας εταιρείας που επικεντρώνεται στη συμμόρφωση με τις κανονιστικές διατάξεις όσον αφορά τα ψυχεδελικά και άλλες ελεγχόμενες ουσίες.

Η Health Canada πρόσθεσε την ιμπογκαΐνη στον κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων της το 2017, αλλά ο οργανισμός δεν αναγνωρίζει την ιατρική χρήση της. Ως εκ τούτου, τα αιτήματα SAP είναι απίθανο να γίνουν δεκτά.

Η καναδική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας έχει αποποινικοποιήσει μικρές ποσότητες παράνομων ναρκωτικών. Και η Αλμπέρτα, στις αρχές του 2023, εφάρμοσε ένα πλαίσιο ρύθμισης και αδειοδότησης ορισμένων παρόχων υγειονομικής περίθαλψης για τη χορήγηση ορισμένων ψυχεδελικών ουσιών για τη θεραπεία της ψυχικής υγείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες

Στις ΗΠΑ, τα ψυχεδελικά θεωρούνται παράνομα βάσει του νόμου περί ελεγχόμενων ουσιών. Ωστόσο, η τελετουργική χρήση του πεγιότ από τους ιθαγενείς Αμερικανούς προστατεύεται βάσει ομοσπονδιακής ρύθμισης και σε τουλάχιστον 28 πολιτείες.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ωστόσο, χορήγησε το 2017 τον χαρακτηρισμό πρωτοποριακής θεραπείας για το MDMA για την PTSD. Το 2018, ο οργανισμός χορήγησε για πρώτη φορά τον ίδιο χαρακτηρισμό για την ψιλοκυβίνη για την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί βοήθησαν να προχωρήσει η ψυχεδελική έρευνα.

Το 2024, ο FDA εξετάζει το ενδεχόμενο θεραπευτικής χρήσης του MDMA σε συνδυασμό με ψυχολογική παρέμβαση σε άτομα με PTSD, τώρα που ο οργανισμός έχει κάνει δεκτή την αίτηση της Lykos Therapeutics. Εκτός από τις μικρές αλλαγές σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ορισμένες πολιτείες και πόλεις έχουν προχωρήσει στη νομιμοποίηση των ψυχεδελικών ουσιών για ιατρικούς σκοπούς ή στην αποποινικοποίησή τους για προσωπική χρήση.

Η πολιτεία τουΌρεγκον αποποινικοποίησε τα περισσότερα ναρκωτικά το 2020 μέσω του Μέτρου 110. Ωστόσο, ο κυβερνήτης πρόκειται να υπογράψει νομοσχέδιο για την επαναποινικοποίηση. Η αντίθεση των Ρεπουμπλικανών στο Μέτρο 110 αυξήθηκε μετά την έξαρση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων οπιοειδών. Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2023 διαπίστωσε ότι το Μέτρο 110 δεν σχετιζόταν με την αύξηση βραχυπρόθεσμα. Απαιτείται όμως πιο μακροπρόθεσμη έρευνα.

Μια ομάδα επιχειρηματιών και πολιτικών ηγετών στην πολιτεία ζήτησε να ψηφιστεί ένα μέτρο για την κατάργηση ή την τροποποίηση του νόμου και πολλοί Δημοκρατικοί που κάποτε ήταν υπέρ του Μέτρου 110 άλλαξαν τη θέση τους. Οι αντίπαλοι της επαναποινικοποίησης σημειώνουν ότι το Μέτρο 110 υποτίθεται ότι θα κατεύθυνε τα έσοδα από τον φόρο κάνναβης σε υπηρεσίες αντιμετώπισης του εθισμού. Ωστόσο, η πανδημία εμπόδισε τη διαδικασία. Εάν ο κυβερνήτης υπογράψει το νέο νομοσχέδιο, η νομιμοποίηση της χρήσης ψιλοκυβίνης από την πολιτεία σε αδειοδοτημένα κέντρα παροχής υπηρεσιών ψιλοκυβίνης θα παραμείνει σε ισχύ.

Η πολιτεία του Κολοράντο αποποινικοποίησε την κατοχή και τη χρήση μικρών ποσοτήτων φυσικών ψυχεδελικών ουσιών για άτομα ηλικίας 21 ετών και άνω. Η πολιτεία νομιμοποίησε επίσης, που αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2024, την εποπτευόμενη χρήση ψιλοκυβίνης σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις ή με αδειοδοτημένους κλινικούς διαμεσολαβητές. Το 2026, η πολιτεία ενδέχεται να αρχίσει να νομιμοποιεί πρόσθετες ψυχεδελικές ουσίες φυτικής προέλευσης, όπως η DMT, η ιμπογκαΐνη ή η μεσκαλίνη στα ίδια πλαίσια.

Ένας αυξανόμενος κατάλογος πόλεων στις ΗΠΑ έχει επίσης προβεί σε αλλαγές στους νόμους τους σχετικά με τα ψυχεδελικά. «Η αποποινικοποίηση ήταν μια πολύ δημοφιλής προσέγγιση σε τοπικό επίπεδο», λέει ο Marks. «Υπάρχουν περίπου δύο δωδεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα που έχουν αποποινικοποιήσει σε κάποιο βαθμό».

Ο κατάλογος περιλαμβάνει την Ουάσινγκτον, η οποία το 2020 αποποινικοποίησε την προσωπική χρήση της ψιλοκυβίνης. «Μέχρι στιγμής έχει γίνει με επιτυχία μόνο μέσω μιας πρωτοβουλίας ψηφοφορίας από τους ψηφοφόρους», προσθέτει ο Μαρκς.

Σε μια εξαίρεση, το νομοθετικό σώμα της πολιτείας της Καλιφόρνιας ψήφισε νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της προσωπικής χρήσης και κατοχής ψυχεδελικών ουσιών. «Αλλά η εκτελεστική εξουσία είπε όχι», λέει ο Marks.

Νέα Ζηλανδία

Η ιμπογκαΐνη μπορεί να συνταγογραφηθεί νόμιμα στη Νέα Ζηλανδία.

Μεταφραση απο πρωτοτυπο αρθρο: https://www.bbc.com/future/article/20240320-legal-status-of-psychedelics-around-the-world